Nyheter: Säkerhet till sjöss

Kustbevakningens nyheter skapas under den huvudingång på webbplatsen där den hör hemma. Här hittar du nyheter som sorteras in under området Säkerhet till sjöss. Det är till exempel nyheter om Kustbevakningens arbete med sjötrafikövervakning, sjöräddning och gräns- och tullkontroll.

 • Sjöolycka Kapellskär

  På påskaftonen kolliderade en passagerarfärja med en fritidsbåt i Furusundsleden utanför Kapellskär.

 • Berusad kapten på bulkfartyg

  Kaptenen på ett 70 meter långt bulkfartyg på väg till Kalmar kom ur kurs strax norr om Helsingborg på lördags kvällen. Kustbevakningen bordade fartyget strax söder om Råå och kunde konstatera att kaptenen var onykter. Vid blåsning i bevisinstrument uppmättes en alkoholmängd i utandningsluften på 0,29 mg/l motsvarande 0,58 promille. Åklagare dömde kaptenen att böta 80 dagsböter. Fartyget var lastat med rapsmjöl.

 • Operation Rousing avslutad

  Vid halv tiotiden på juldagen lyckades fartygsägarens reparatörer få igång Rebecca Rousings maskiner och hon kunde fortsätta sin färd mot Gotland. Kustbevakningen avslutade operation Rousing klockan 12.00.

 • Nödbogsering utanför Öland

  Nödbogsering pågår utanför Öland

  Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 002 nödbogserar för tillfället fartyget Rebecca Rousing som fått "black out" utanför Öland. Målsättningen är att lägga henne till ankar vid en skyddad plats.

 • Berusad kapten på kemtanker

  Kaptenen på en kemtanker på väg mot Stenungsund har anhållits misstänkt för grovt sjöfylleri. Kustbevakningens kontroll visade att kaptenen hade 0,6 miligram alkohol per liter utandningsluft, motsvarande1,2 promille. Fartyget var lastat med 15 000 ton nafta – en skadlig produkt för både människor och miljö.

 • Fortsatt hög beredskap för stormen

  Stormen har ännu inte klingat av och Kustbevakningen har därför fortsatt hög beredskap, särskilt i Öresundsregionen och söder om Öland.

 • Kustbevakningen i beredskap för stormen

  Stormen Sven har dragit in över landet och förväntas föra med sig vågor på 5-6 meter både på västkusten och ostkusten. Kustbevakningen följer väderprognoserna noggrant och har placerat ut enheterna strategiskt för att snabbt kunna komma till undsättning under stormen.

 • Vattenskoter i full fart

  Utredning föreslår reglering för fritidsbåtar

  Utredningen ”Vattenskotrar och andra mindre motordrivna vattenfarkoster” har presenterats av Havs- och vattenmyndigheten. I utredningen föreslås att behörighetsbevis och en åldersgräns till sjöss ska införas. Kustbevakningen har ingått i utredningens referensgrupp.

 • Sjöräddning vid Gustaf Dahlén utanför Oxelösund.

  Var förberedd på sjön

  Vädret den senaste veckan har inneburit överraskningar för många fritidsbåtar på sjön. Vid flera tillfällen har vädret hastigt slagit om vilket lett till att båtar börjat driva och behövt söka hjälp.

Gå till nyhetsarkivet
Föregående12345...