Så söker du till kustbevakare
Syntolkad version av filmen på Kustbevakningens YouTube-kanal (klicka här)
Om du vill bli kustbevakare söker du till Kustbevakningens egen grundutbildning i Karlskrona, som tar 1,5-2,5 år inklusive praktik, beroende på om du redan läst högskolekurserna Fartygsbefäl klass VII och Maskinbefäl klass VII eller inte. Efter avklarade studier får du en fast tjänst på någon av våra tjugo kuststationer.
Sök till att bli kustbevakare
Nu är ansökningsperioden till Kustbevakningens grundutbildning öppen, den pågår till 4 maj 2025. Det är den enda planerade rekryteringsomgången för i år, kursstarten är i januari 2026.
Du skickar in din ansökan via en rekryteringsannons som finns publicerad på Varbi.com:
Ansök här till Kustbevakningens grundutbildning
Mer om antagningsprocessen och krav hittar du på undersidan "Så söker du till att bli kustbevakare".
Nyfiken på yrket och Kustbevakningens verksamhet? Kanske vill du söka in till grundutbildningen i framtiden? Prenumerera på Kustbevakningens nyheter så får du intressant information på temat i din inkorg, direkt när den publicerats.
Prenumerera på Kustbevakningens nyheter
Rekryteringens olika moment
Intervjuer
De vi anser bäst uppfyller krav och meriterande kvalifikationer får arbetspsykologiska tester utskickade till den mailadress angiven i ansökan. Därefter kallas de som bäst matchar den sökta profilen till intervju. Du som blir kallad på intervju ska vid intervjutillfället uppvisa godkända handlingar (intyg/betyg/kursbevis) som bekräftar att du uppfyller samtliga antagningskrav (förutom läkarintyg som samlas in senare under processens gång).
Psykologiska, fysiska och praktiska tester
Psykologiska tester
Personlighetstest, begåvningstest samt psykologintervju.
Simning och livräddning
Bröstsim 50 meter, dyk efter docka på cirka 4 meters djup och livräddning 50 meter, därefter valfritt simsätt 200 meter. Övningen ska genomföras på godkänt sätt och bör inte överstiga 10 minuter.
Mätning av muskelstyrka
Vi mäter din sammantagna styrka i de större muskelgrupperna i ben, rygg, armar och skuldergördeln i en speciell mätutrustning. Utförandet kan liknas vid ett marklyft av en skivstång mot ett motstånd upp till hakhöjd.
Fysiskt arbetsprov
Det fysiska arbetsprovet genomförs på testcykel (ergometercykel). Belastningen ökar gradvis tills du uppnått de krav som gäller eller tills du inte orkar längre. Syftet med det fysiska arbetsprovet är att få en uppfattning om din kondition.
Under hela testet följer vi puls, belastning, trampfrekvens och tid på en dataskärm. Givetvis övervakar vi även på traditionellt sätt, så att ingen som cyklar mår dåligt. I så fall avbryter vi arbetsprovet omedelbart.
Manöverprov
Provet syftar till att få en uppfattning om personens manöver- och navigationsförmåga i en mindre arbetsbåt till sjöss. Tillsammans med våra duktiga instruktörer kör man en mindre utmärkt rutt.
Säkerhetsprövning
För anställning krävs godkänt drogtest samt säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen.
I testet med simning och livräddning ska en docka hämtas upp som ligger på cirka 4 meters djup i en bassäng. Foto: Karin Lyktberg, Kustbevakningen.