Marilyn och Pontus på ledningscentralen
Full aktivitet på Kustbevakningens ledningscentral. Vid skärmarna sitter Pontus medan Marilyn deltar i ett möte intill. Foto: Pernilla Johansson, Kustbevakningen.
Kustbevakningens ledningscentral ligger i Göteborg och är Kustbevakningens operativa kontaktpunkt för allmänhet, andra myndigheter och organisationer. Vakthavande befäl leder arbetet och har till sin hjälp ledningscentralsbefäl och ledningscentralsoperatörer. Totalt arbeter ett trettiotal medarbetare på ledningscentralen som har öppet året runt, dygnet runt.
Marilyn: Beslut leder till konkreta resultat
Marilyn är en av medarbetarna på ledningscentralen. Hon har arbetat som ledningscentralsoperatör sedan 2018.
Hur beskriver du ditt arbete?
– Det är ett brett jobb. Allt från tips från allmänhet, utsläpp, sjöräddningar, satellitbilder, flyguppföljning, bränder, transporter, sjöfynd, samverkan med myndigheter och kommuner, sjö- och luftfartsavdelningens inspektions- och tillsynssystem, utdrag ur sjömansregistret, slagningar, smuggel, placering av egna enheter och en del annat, berättar Marilyn.
Vad är det bästa med ditt arbete?
– Att man sitter som spindeln i nätet, att man ser helheten och har information om så många delar. Det är också kul att arbeta tätt med andra myndigheter och att besluten som tas leder till konkreta, och ofta direkta, resultat. Jag uppskattar också att få arbeta med så kunnig och rolig personal, både på linjen och inne på ledningscentralen, säger Marilyn.
Varför sökte du dig hit?
– En gammal kollega till mig i Försvarsmakten kom förbi hemma hos mig en dag och berättade att han nyss varit på intervju för detta jobb. Jag tyckte också att jobbet verkade intressant så jag skickade in en ansökan 20 minuter innan ansökningsperioden stängde. Jag fick sedan jobbet. Hurra! Men oroa er inte, ingen dålig stämning mellan mig och min gamla kollega, han fick nämligen det jobbet jag lämnade så han blev glad han med, avslutar Marilyn.
På ledningscentralen underlättar Marilyn, Pontus och deras kollegor så mycket som möjligt för tjänstemännen i tjänst. Foto: Pernilla Johansson, Kustbevakningen.
Pontus: Uppskattar den polisiära delen av vårt jobb
Pontus är en av Marilyns kollegor på ledningscentralen. Han tillhör egentligen kuststationen i Vaxholm där han har en tjänst som kustuppsyningsman och maskinist på KBV 315, då som förste kustuppsyningsman. På ledningscentralen arbetar han halvtid som kustbevakningsinspektör, vilket innebär planering, att styra enheter och assistera med kontakt till andra myndigheter.
– Alla jobbar för en bättre kustbevakning men på ledningscentralen görs jobbet att underlätta så mycket som det bara går för tjänstemännen i tjänst medan när man är ute så får man handgripligen jobba med verksamheten. Det är skönt med variationen att kunna sitta inne i värmen och jobba mer med skrivbordsuppgifter och kontakter med andra myndigheter, för att sedan vara ute i friska luften och jobba fysiskt och träffa allmänheten i vår faktiska verksamhet, säger Pontus.
Varför sökte du dig till Kustbevakningen?
– Jag sökte till Kustbevakningen för att få hjälpa människor och miljön. Sen att få varierande uppgifter och att få röra mig och arbeta fysiskt även på jobbet. Att få uppleva vår svenska natur i alla årstider lockade också starkt. Dessutom uppskattar jag den polisiära delen av vårt jobb där vi jobbar för att dämpa kriminella verksamheter i den maritima miljön, berättar Pontus.