Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

Aktuell sjölägesbild bidrar till totalförsvaret

Deltagare på Sjöövervakningsrådets möte

Från vänster: Erik Eklund, generaldirektör Sjöfartsverket; Henrik Jonsson, överdirektör Kustbevakningen; Johan Norrman, generaldirektör Tullverket; Johan Berglund, statssekreterare Försvarsdepartementet; Lena Lindgren Schelin, generaldirektör Kustbevakningen; Mikael Granholm, generaldirektör Försvarsmakten; Pär-Åke Eriksson, chef operativa avdelningen Kustbevakningen; Anton Arnesson, Försvarsmakten. Övriga på mötet, från Marinen, Polismyndigheten, Transportstyrelsen, SMHI, Sveriges geologiska undersökning och MSB deltog digitalt. Foto: Karin Cars.

Det rådande säkerhetsläget ökar kraven på Sveriges förmåga till effektiv sjöövervakning. Som en del i det arbetet går Sjöövervakningsrådet, som består av nio myndigheter, in i en ny fas.

– Sjöövervakningsrådet är ett viktigt forum för att samla och dela sjölägesbilder. Vi har redan idag en god samverkan och en väl utvecklad sjölägesbild, men tar nu steget för att fördjupa samarbetet och utveckla analysförmågan, säger Kustbevakningens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

– Rådet ska utgöra ett centralt nav för civil sjölägesinformation och bidra till trygghet och säkerhet på den maritima arenan. Sjölägesbilden är central för många och genom arbetet i rådet vill vi bidra till att fler får tillgång till bättre kunskap om läget på våra hav och stora sjöar, säger Lena Lindgren Schelin.

Rådets uppgift är att bistå Kustbevakningen i arbetet med att samordna civil sjöövervakning och förmedla sjöinformation.

– Myndigheterna i Sjöövervakningsrådet bidrar stort och gör viktiga inspel till det fortsatt arbetet, säger Lena Lindgren Schelin.

Genom rådets arbete kommer myndigheternas verksamheter bidra till att ytterligare stärka framtagandet av aktuella sjölägesbilder, trender och tendenser till relevanta mottagare nationellt och internationellt, samt utgöra ett centralt bidrag i totalförsvarsarbetet. En av rådets första uppgifter kommer vara att under 2025 ta fram en ny nationell strategi för sjöövervakning.

  • Att samordna civil sjöövervakning och förmedla sjöinformation är ett av Kustbevakningens uppdrag enligt Förordning (2019:84) med instruktion för Kustbevakningen.
  • Rådets ordförande är Kustbevakningens generaldirektör, Lena Lindgren Schelin.
  • Övriga ledamöter är myndighetschefer från myndigheter som alla har viktiga uppgifter inom det maritima området. De myndigheter som ingår i rådet är Försvarsmakten, Polismyndigheten, Tullverket, Sjöfartsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SMHI, Transportstyrelsen samt Sveriges geologiska undersökning.

 

Ändrad 7 oktober 2024 11:41