Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

Blekinge Tekniska Högskola och Kustbevakningen tar steget mot ett mer aktivt samarbete

Lena Lindgren Schelin och Henric Johnson signerar avtal BTH

Kustbevakningens generaldirektör Lena Lindgren Schelin och BTH:s rektor Henric Johnson signerar myndigheternas samarbetsavtal. Foto: Linnéa Strömgren Kappel, Kustbevakningen.

Generaldirektör Lena Lindgren Schelin och rektor Henric Johnson har idag signerat ett samarbetsavtal som syftar till att de två myndigheterna ska samarbeta inom utbildning och forskning.

Syftet med samarbetsavtalet är att man ser en tydlig nytta för båda myndigheterna genom att stärka och utveckla samarbetet inom utbildning, forskning, kompetensutveckling, regional utveckling och innovation.

– I en tid av snabba förändringar är samarbeten där forskning och praktik möts avgörande. Genom att samverka med Kustbevakningen kan Blekinge Tekniska Högskola bidra med banbrytande kunskap, teknik och innovation för att stärka Sveriges förmåga att möta framtidens utmaningar till sjöss, säger rektor Henric Johnson. 

Kustbevakningens uppdrag och verksamhet är komplex och föränderlig och ett nytt omvärlds- och säkerhetsläge ställer krav på innovation för att effektivisera verksamheten och skapa nya förmågor. Kustbevakningen behöver utveckla och stärka sin samverkan med högskole- och forskningsvärlden.

– Det är med stor glädje som jag idag signerar avtalet med Blekinge Tekniska Högskola. Det kommer att förbättra Kustbevakningen förmåga att utveckla och stärka den operativa verksamheten särskilt inom övervakning, miljöskydd och maritim säkerhet, att vara "navet på havet", kommenterar generaldirektör Lena Lindgren Schelin. 

På utbildningssidan har BTH redan idag fristående kurser som kan vara intressanta för yrkesverksamma men det kan även bli tal om att skapa uppdragsutbildning inom områden som Kustbevakningen anser viktiga.

– Det här ger oss tillgång till fristående kurser med hög relevans för kompetensutveckling för yrkesverksamma inom bland annat sjukvård, marinteknik, undervattensteknik, AI och maritim säkerhet. Vi behöver rusta oss för att fortsätta att verka i en komplex värld, fortsätter generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

BTH bedriver idag forskning med tydlig tillämpning mot det marintekniska området vilket är betydelsefullt för Kustbevakningen. Genom BTH:s samarbete med näringsliv och offentliga organisationer erbjuds möjligheter att bli industridoktorand, postdoktor eller tekniklektor.  Här kan Kustbevakningen bidra genom exempelvis praktiktjänstgöring eller andra kunskapshöjande aktiviteter inom sitt ansvarsområde.

För mer information från Blekinge Tekniska Högskola kontakta vicerektor Andreas Larsson, e-post: andreas.larsson@bth.se eller telefon 0455-38 55 55.

Ändrad 15 april 2025 12:59

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.