Fartyg med ammoniumnitrat bogseras utanför Norges kust

Lastfartyget MV Ruby gick i början av september på grund och sökte nödhamn i Tromsö i Nordnorge. Det har därefter bogserats söderut med uppgiven destination Klaipeda i Litauen. Fartyget är lastat med ammoniumnitrat.

Fartyget MV Ruby som tidigare sökt nödhamn i Tromsö på grund av skador som påverkar framdrivning och styrförmåga, bogseras utmed Norges kust. Under fredagseftermiddagen den 20 september befann sig fartyget vid den norska sydkusten. Eftersom fartyget är skadat, och lastat med en stor mängd ammoniumnitrat, har svenska myndigheter identifierat risker med transporten och säkerställer en god beredskap och hantering om fartyget anlöper svenskt vatten.

Kustbevakningen bedömer att transporten i sig är en del av normalbilden, men att det finns faktorer som gör det viktigt att följa fartyget, framförallt dess tekniska problem och att det kan komma att bogseras i trafikintensiva havsområden, beroende på vilken destinationen blir.

Lastat med farligt gods

Fartygets last, ammoniumnitrat, är ett ämne som klassas som farligt gods. Transporter av ammoniumnitrat är vanligt förekommande och sker till och från svenska hamnar dagligen. För att minimera riskerna finns regelverk för hur det ska transporteras och hanteras, som om de följs gör att transporten kan ske på ett säkert sätt. Explosionsrisken bör betraktas som låg i nuläget, eftersom ammoniumnitrat inte är ett sprängämne i sig självt, men kan under vissa omständigheter bli explosivt.

Kustbevakningen följer händelseutvecklingen noga och har nära samverkan med berörda myndigheter i Sverige och i våra nordiska grannländer.

Uppdaterad information ges under lördagen den 21 september.

Ändrad 20 september 2024 17:19

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.