Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

Fiskekriget – dokumentär om fisket i Haparanda

Händelser i Haparanda 2001, som går under namnet ”Fiskekriget” sänds nu på SVT. Fokus ligger på de historiska händelserna där fiskare gick samman och trotsade det då rådande fiskeförbudet. Idag, 23 år senare, är det mesta annorlunda.

Kort bakgrund var att den svenska och finska regeringen kommit överens om att inga fasta fiskeredskap fick sättas ut före den 5 juli. Fiskarna i Haparanda trotsade förbudet och fortsatte att sätta ut sina redskap.

– Vi ska komma ihåg att Kustbevakningen då agerade efter beslut av åklagare. Vi ägde då som nu vår metod själva, men åklagare fattade besluten om beslag av redskapen. Det är intressant att ta del av skildringen som SVT visar, genom dokumentära bilder från den tiden då det begav sig blandat med nyinspelat material i år, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen.

Idag är situationen annorlunda med goda relationer och en ömsesidig förståelse för rollerna och de förutsättningar som omgärdar fisket. Kunskapen har förbättrats av både av oss på Kustbevakningen, andra myndigheter och fisket.

– Idag har Kustbevakningen en annan relation med fiskarna i Haparanda. Arbetet har gett tydliga resultat med bättre samarbete och vi ser färre antal överträdelser, säger Henrik Elemalm, Kustbevakningen Luleå och ansvarig för kontrollerna av laxfisket i Bottenviken.

Noll anmärkningar

Kontrollerna till sjöss av årets laxfiske i Bottenviken, visade på att yrkesfisket följer reglerna.

– Antalet överträdelser under de senaste åren har gått ner markant och i år blev det noll anmärkningar, avslutar Henrik Elemalm.

Kontroller till sjöss av laxfisket i Bottenviken

 

2024

2023

2022

2021

Ombordinspektioner

18

25

29

24

Kontroller av utestående redskap

21

41

89

81

Brottsanmälan

0

0

0

1

Beslag

0

0

0

1

Vid kontrollerna har vissa mindre brister upptäckts som åtgärdats på plats.

Fakta fiskeövervakning

Kustbevakningens fiskeriövervakning och -kontroll av yrkesfisket planeras och styrs utifrån en nationell tillsynsplan som årligen tas fram i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten. Myndigheterna har ett nära samarbete som styrs utifrån en överenskommelse om samverkan. Havs- och vattenmyndigheten har ett övergripande ansvar för all fiskerikontroll i Sverige och även ett särskilt utpekat ansvar för landningskontrollen.

Ändrad 17 december 2024 14:53