Från tunnlar till öppet hav – Claes bytte karriär mitt i livet
15 januari 2024 11:18
En dag i april 2019 bestämde sig Claes Lenninger för att ombilda sig till kustbevakare. Snart är han klar. Foto: Kustbevakningen.
Efter tjugo år som berggrundsgeolog har Claes Lenninger gjort en omstart i arbetslivet. Nu genomför han den avslutande praktiken för att som 47-åring bli färdig kustbevakare med havet som arbetsplats.
– Jag tror att det är nyttigt att byta karriär. Att vara nybörjare är underskattat, man har mindre prestige och det är mer ok att göra fel. När man kommer till den insikten lär man sig mycket och man lär sig fort, menar Claes Lenninger.
Redan i tjugoårsåldern fanns en dröm att bli kustbevakare men då föll valet istället på en naturvetarutbildning vid Göteborgs universitet. Som geolog har han varit chef på en konsultavdelning och haft varierande arbetsuppgifter i både större och mindre byggprojekt. Han trivdes väldigt bra.
Ett barn försvinner
En semesterresa fick dock Claes karriär att ta en annan riktning. Under en fjällvandring kom ett av familjens barn bort som sedan hittades tack vare fin hjälp från fjällräddningen.
– Min fru bestämde sig där och då att hon skulle bli sjöräddare och göra en insats ideellt, för att bidra när någon annan råkar illa ut, berättar Claes.
Sagt och gjort, Claes fru anmälde sig till SSRS och var senare med på en övning som Sjöfartsverket arrangerade, där även Kustbevakningen medverkade.
– Claes, ska inte du bli kustbevakare? sa hon när hon kom hem från den övningen. Det var den lilla startgnistan som behövdes, självklart skulle jag bli kustbevakare!
Detta var i april 2019. Då var det fortfarande obligatoriskt att ha gått högskolekurserna Maskinbefäl klass VII eller Fartygsbefäl klass VII för att antas till Kustbevakningens grundutbildning. Ansökningstiden hade gått ut, men Claes Lenninger fick hjälp av en studievägledare på Chalmers och lyckades komma in på en reservplats. Hösten 2019 och våren 2020 pluggade han de obligatoriska kurserna och sökte sedan in till Kustbevakningen, men blev inte ens kallad till intervju.
– Det var lite snopet, men jag kunde inte ge upp riktigt så lätt. Så jag tog tjänstledigt under sommaren och arbetade på Styrsöbolaget för att få erfarenhet av att ha arbetat till sjöss. Innan dess hade jag bara vistats till havs på friluftsnivå, sommarseglingar med familjen och havskajakspaddlingar. Nu fick jag professionell erfarenhet och parallellt utbildade jag mig till sjöräddare på SSRS också, precis som min fru redan gjort.
Äntligen antagen
Sedan dröjde det ytterligare 1,5 år innan Kustbevakningen sökte nya kustbevakare. Och denna gång blev Claes antagen!
Under den ettåriga utbildningen i Karlskrona har Claes Lenninger åkt hem till familjen i Mölndal varje helg och betonar att stödet hemifrån varit helt nödvändigt. Nu gör han praktik på kuststationen i Göteborg och räknar med att bli placerad på KBV 010 eller KBV 316 när han examineras senare i år. Han är nöjd med sitt karriärbyte.
– Jag har tjugo år kvar i yrkeslivet och det här jobbet är så omväxlande, det passar mig. Vi gör allt från sjöräddningar till fiske-, bemannings- och gränskontroller och jag kommer aldrig att bli helt fullärd. Jag upplever också att grundengagemanget på Kustbevakningen är större än på många andra arbetsplatser. Där kanske 10-20 procent brinner för sitt jobb, här är det närmare hundra procent, det är speciellt. Och att alla är så trevliga och välkomnande, det sticker också ut.
Ändrad 16 januari 2024 11:46