Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

Kryssningsfartyg kolliderade med oljetanker i arktisk sjö- och miljöräddningsövning

Övning med helikopter och båtar i hårt väder

Under svåra förhållanden övades miljöräddning och livräddning till sjöss. Foto: Kystverket.

Hårda förhållanden och begränsad infrastruktur på jordklotets allra nordligaste delar innebär särskilda utmaningar vid kriser till sjöss. Därför är samarbete och övning särskilt viktigt på de norra breddgraderna. Under tre dagar har sju länder gemensamt övat storskalig sjö- och miljöräddning utanför Tromsø i Nordnorge.

Arctic Coast Guard Forum är en sammanslutning av flera länder som tillsammans arbetar för att skapa en säkrare havsmiljö på jordklotets allra nordligaste delar. Syftet är att främja säker och miljömässigt ansvarsfull maritim verksamhet.

– Värdet av samverkan mellan ländernas kustbevakningsorganisationer är otroligt värdefullt. Att skapa förståelse för varandras arbetssätt och förmågor stärker forumets medlemsländer. Inte minst för att detta utgör en samverkan där förtroende och goda relationer skapas som kan användas såväl i vardag som i kris, säger Kustbevakningens överdirektör Henrik Jonsson.

Stor bredd i övningen

Under denna veckan har en stor gemensam övning, Arctic Guardian 2025, genomförts utanför Tromsø i Norge, med deltagare från USA, Kanada och samtliga nordiska länder. Scenariot var att ett kryssningsfartyg på väg från Svalbard till Tromsø kolliderade med en oljetanker utanför Nordnorges kust. Händelsen utvecklades sedan på ett sätt som krävde samordning av resurser för både sök- och räddningsinsatser samt marina miljöräddningsinsatser, både till havs och i luften. Kustbevakningens flyg fanns tillgängligt som en resurs.

– Det unika med den här övningen är att den var komplett, vi övade en heldag livräddning till sjöss (SAR/MRO) och en heldag miljöräddning. Vi har även gått igenom olika scenarier för hur vi skulle kunna agera om ett atomdrivet fartyg råkar ut för en olycka. Det är viktigt att ha en så bred palett som möjligt för att vara kunna agera om en olycka skulle hända på riktigt, säger Kustbevakningens vakthavande befäl Kalle Isaksson.

Möjlighet att följa insatserna i realtid

Olyckor varierar i omfattning och komplexitet. När den nationella förmågan inte räcker till krävs det att andra länder inom och utanför regionen kan hjälpa till. Därför är det av viktigt att beredskapsplaner och rutiner är utvecklade för att aktörerna ska kunna stötta varandra.

– Övningen var välplanerad och genomfördes mycket professionellt trots skiftande och de tidvis utmanande väderleksförhållanden som råder i de arktiska regionerna. Jag är särskilt nöjd med den goda samverkan mellan de arktiska nationerna och möjligheterna att dela en gemensam lägesbild, att alla medverkande kunde följa vad som hände i realtid och bidra på bästa sätt, säger Jonathan Sjölund, räddningstjänsthandläggare på Kustbevakningen.

Fakta om Arctic Coast Guard Forum

  • Forumet inrättades 2015 som en konsekvens av ett ökat behov av praktiskt samarbete i den arktiska regionen.
  • Miljöräddning och livräddning till sjöss är i fokus inom det här fristående och oberoende forumet, där målet är att stärka den operativa förmågan och öka samverkan mellan aktörerna i Arktis.
  • Norge är ordförande för forumet 2023-2025, därefter tar Danmark över ordförandeskapet. 2027 är det Sveriges tur att bli ordförande.

Ändrad 11 april 2025 15:43

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.