Kustbevakningen åter på plats i Medelhavet
30 oktober 2024 10:16
När vädret är lugnt tar sig många migranter till EU via Lampedusa. Kustbevakningen stöttar de italienska myndigheterna på plats för tredje vinterhalvåret i rad. Foto: Kustbevakningen.
För tredje vinterhalvåret i rad har den svenska Kustbevakningen en båt med besättningar på plats i Lampedusa, Italien. På uppdrag av Frontex deltar vi, tillsammans med Polismyndigheten, i EU-ledda insatser för att bevaka Europas yttre gräns, förhindra smuggling och rädda liv.
– Vi har varit på plats på Lampedusa sedan i början av oktober. De första veckorna hade vi blåsigt väder med höga vågor på havet, då är det tufft och långtråkigt för besättningen att vara ute och patrullera. När det sedan blev fint väder smällde det till med migrantbåtar. En dag anlände nästan tusen personer hit till ön. Det gör jobbet speciellt, en lugn arbetsdag kan snabbt övergå till väldigt intensiv, berättar Peter som är en av Kustbevakningens platschefer.
Måndagen den 14 oktober hjälpte de svenska besättningarna 143 personer i land och följande tisdag 81 personer. 26 av dem upptäcktes av en helikopter, migranterna hade navigerat fel och hamnat på den öde ön Lampione, flera sjömil nordväst om Lampedusa.
– Vår båt, KBV 475, var den som enklast kunde åka dit och hämta migranterna. Vi har en liten båt här som kan gå på grunt vatten, säger Peter. Vår styrka är att vi är få men klarar mycket, vår besättning består av totalt tre personer plus en kollega från italienska Guardia di Finanza som alltid finns med ombord. Här arbetar vi under ett annat lands ansvar, som ett verktyg i deras verktygslåda. Vi är här för att hjälpa till.
Till vardags är Peter befälhavare på Kustbevakningens kuststation i Malmö, detta är hans första utlandsmission.
– Min roll är att se till att besättningarna fungerar och trivs, precis som jag gör som befälhavare hemma i Sverige. Jag har förtroendearbetstid och försöker vara med när tidiga besättningen åker klockan 5.30 på morgonen och när den andra besättningen kommer tillbaka vid 21.30. På dagarna köper jag dricksvatten, fixar materiel till båten, bokar service, lägger schema för personalen och håller kontakten med andra myndigheter här på plats och med International Coordination Center i Rom. Här blir man mera en europeisk medborgare än svensk, det är en del av tjusningen, avslutar Peter.
– Gemensamt för oss som arbetar här är att vi är lösningsorienterade, berättar Peter, som är en av Kustbevakningens platschefer på Lampedusa under vinterhalvåret.
Fakta om Frontexuppdraget
Frontex är EU:s gemensamma gräns- och kustbevakning vars uppgift är att koordinera arbetet vid Europas sjö-, land- och luftgränser.
Operation Italy, som Sverige deltar i under vinterhalvåret 2024-25, är Frontex operation i centrala Medelhavsområdet. Sverige stödjer den italienska gränsbevakningen på Lampedusa med ribbåten KBV 475 och fyra besättningar. Totalt arbetar sexton personer från svenska Kustbevakningen och Polismyndigheten på plats i Italien med detta uppdraget. De svenska enheterna leds av värdlandet Italiens myndigheter och ingår i operationer som koordineras av Frontex.
Hösten 2024 får de italienska myndigheterna på Lampedusa förstärkning av besättningar från både Danmark och Litauen förutom från Sverige.
Rutten över centrala Medelhavet, där Lampedusa ingår, är den mest trafikerade vägen för migranter till EU under 2024, trots att antalet migranter som anlänt här minskat med 64 procent under årets första nio månader jämfört med samma period förra året. Totalt har 47700 migranter kommit till EU januari-september över centrala Medelhavet. Totalt kom 166000 migranter till EU under denna perioden i år, enligt statistik från Frontex.
En container fungerar som Kustbevakningens förråd och verkstad på Lampedusa. Foto: Kustbevakningen.
Ändrad 30 oktober 2024 10:16
Dela
Läs mer
Kontakt
Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.