Kustbevakningen bidrar till Natos arbete för att övervaka kritisk undervattensinfrastruktur
4 april 2025 09:24

KBV 003 är ett av Kustbevakningens fartyg som övervakar kritisk infrastruktur på Östersjön. Foto: Kustbevakningen.
Ett nätverk i Nato arbetar för att övervaka kritisk undervattensinfrastruktur. I Sverige har regeringen utsett Kustbevakningen till att vara den operativa kontaktpunkten mot nätverket, en uppgift som ska utföras i nära samarbete med Försvarsmakten.
Sedan Sverige gick med i Nato för ett drygt år sedan deltar Kustbevakningen i flera arbeten med koppling till försvarsalliansen. Övergripande handlar det om att vi deltar i övningar och är delaktiga i etablerade forum och samverkanskanaler. Nu vidareutvecklas samverkan ytterligare.
I ett nätverk inom Nato, Critical Undersea Infrastructure Network (CUIN), som samverkar för att övervaka kritisk undervattensinfrastruktur, har regeringen utsett Kustbevakningen till den myndighet som representerar Sverige på den operativa nivån. Nätverket fokuserar på informationsdelning vid incidenter och på att öka medvetenheten om potentiella hot. Arbetet kommer att utföras i nära samarbete med Försvarsmakten. Det är även viktigt att arbetet sker i nära samverkan med andra relevanta myndigheter och aktörer inom energi-, kommunikations- och säkerhetsområdet.
Störningar på kritisk undervattensinfrastruktur kan få mycket stora konsekvenser, oavsett om störningarna beror på cyberattacker, fysisk påverkan eller olyckor.
– Det här uppdraget blir ytterligare en dimension i Kustbevakningens roll som det civila navet på havet. Med anledning av den senaste utvecklingen i omvärlden finns det ett stort behov av nära samverkan för att övervaka viktig undervattensinfrastruktur. Med Kustbevakningen som den svenska operativa kontaktpunkten stärks både Kustbevakningens arbete på området och det svenska bidraget i att stärka alliansen, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör.
Som ett första steg i arbetet kommer Sverige genom Kustbevakningen att stå värd för nätverkets nästa möte, där även den privata sektorn och industrin inbjuds att delta.
– Vi i den svenska Kustbevakningen är redan insatta i frågorna, inte minst på grund av att vi har deltagit i hanteringen av flera incidenter under de senaste åren. Det har gett oss värdefulla erfarenheter som vi delar med oss av, säger Lena Lindgren Schelin.
Ändrad 4 april 2025 09:24
Dela
Kontakt
Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.