Kustbevakningen förbereder sig för hummerpremiär

Hummer

Under hummersäsongen genomför Kustbevakningen kontroller av hummerfisket för både för yrkes- och fritidsfiskare. Foto: Kustbevakningen

Den 23 september infaller den av många efterlängtade hummerpremiären. Först då blir det lagligt att fiska hummer. Hummersäsongen är en hektisk period för Kustbevakningen som intensifierar arbetet med riktade kontroller för att stoppa tjuvfiske.

Under hummersäsongen genomför Kustbevakningen kontroller av hummerfisket för både för yrkes- och fritidsfiskare. De senare åren har det upptäckts att det är allt för många som inte respekterar reglerna när det gäller just fiske av hummer.

— Det är en intensiv period för Kustbevakningen. Det är många som fiskar och alla följer inte fiskereglerna. Vi kontrollerar att det är rätt redskap som används, att det är rätt mått på flyktgångarna och att antalet tinor per fiskare stämmer, Vi kontrollerar även att alla redskap har så kallad spöktråd, säger William Govik, stationschef i Lysekil.

Kustbevakningen hittar en hel del omärkta tinor, både innan och under hummersäsongen.

— De vanligaste felen är att hummertinorna saknar märkning eller flyktvägar. Många har också låtit sina redskap ligga i under redskapsförbudet som gäller en vecka innan premiären.

När det gäller omärkta tinor kan det vara svårt att knyta någon misstänkt till redskapet.

— Vi beslagtar redskapet och återutsätter eventuell hummer i havet. Vi skriver alltid en brottsanmälan precis som om man skulle veta vem det var som lagt i redskapen, så får våra förundersökningsledare utreda vidare, säger William Govik.

Eget ansvar 

Den som fiskar har alltid ett ansvar att ha koll på de fiskeregler som gäller i de området man fiskar i. Reglerna finns för att hummerbeståndet ska förbli livskraftigt och därmed räcka till kommande generationer, samt att de som livnär sig på fiske ska kunna fortsatta göra det.

— Se till att du har koll på alla regler och vad som gäller innan du ger dig ut och lägger i dina tinor. Reglerna är till för att hummern ska få en chans att återhämta sig och gynnar fisket i framtiden, avslutar William Govik.

Fakta om hummerpremiären

Hummerpremiären inträffar alltid den första måndagen efter den 20 september kl. 07.00 på morgonen. Under 2024 är det hummerpremiär måndagen den 23 september. Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november. Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.

Från och med den 16 september kl. 07.00 (måndagen före första tillåtna dagen att fiska hummer) och fram till kl. 07.00 den första tillåtna dagen att fiska hummer, är det förbjudet att fiska med nät, ryssjor och tinor inom vissa områden.

Läs mer om hummerfiske och vilka regler som gäller på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. 

eller på Svenska fiskeregler.se

 

Tips för ett säkert fiske

1. Använd flytväst
Använd alltid flytväst när du ska ut med båt.

2. Larma
Om olyckan är framme behöver du kunna larma antingen via VHF-radio eller mobiltelefon. Lägg din mobiltelefon i ett vattentätt fodral så kan du larma även om du hamnar i vattnet.

3. Meddela någon på land att du går ut
Berätta för någon hemma att du ska ut och fiska och vart du ska gå. Meddela ungefär hur länge du blir borta. Meddela också om du blir sen eller ändrar planer.

4. Ha koll på vädret
Håll koll på vädret och prognoserna innan du går ut. Dåligt väder kan komma snabbt. Gå aldrig ut om det ska blåsa kraftigt.

5. Ha sällskap
Gå inte ut själv och fiska 

Ändrad 19 september 2024 15:54

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.