Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

Många lärdomar efter totalförsvarsövning i västra Sverige

En militär föreläser framför publik.

Under två dagar övade tio aktörer inom totalförsvaret i Västsverige.

Stora samhällsstörningar, påverkansoperationer och Natoförband som ska transporteras genom Västsverige. Under två dagar övade tio aktörer inom totalförsvaret ledningsfunktioner och samordning.

Den 24-25 september 2024 deltog Kustbevakningen i en högre regional övning på Skövde garnison. Målet med dagarna var att öva ledningsfunktioner inom totalförsvaret, som inkluderar såväl Försvarsmakten som myndigheter i det civila försvaret. Totalt medverkade ett hundratal personer. 

Aktörerna ställdes inför ett scenario där samhällets funktionalitet var påverkat i olika utsträckning samtidigt som man tillsammans skulle bidra med värdlandsstöd till en fiktiv Natooperation. 

– Styrkan i det svenska totalförsvaret ligger i samverkan. Totalförsvaret är komplext och därför är det särskilt viktigt att lära sig mer om varandra genom att öva tillsammans, Kustbevakningen är en nationell myndighet som också ska fungera i olika regionala kontexter, säger Daniel Romehed från Kustbevakningens operativa avdelning. Vår roll är till sjöss där våra enheter opererar i alla grader på hotskalan. 

– Det är första gången som vi genomför en högre regional ledningsträningssövning inom Västra civilområdet. Aktörerna har tillsammans bidragit med mycket goda kunskaper och erfarenheter, säger övningsledaren Fredrik Christensson från Västra militärregionen. Det innebär att vi tagit ett stort steg inom ramen för den fortsatta uppbyggnaden av totalförsvaret. 

Försvarsmakten höll samman övningen. Övriga deltagande myndigheter var Länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland, polisregion Väst, Tullverket, Västra Götalandsregionen, Region Halland, Trafikverket och Kustbevakningen.   

Fakta värdlandsstöd 

Värdlandsstöd handlar om att utländska allierade natoförband ska kunna verka och lösa sina uppgifter på svenskt territorium. Värdlandsstödet omfattar både militärt och civilt stöd. Nära samverkan mellan Försvarsmakten, olika myndigheter och aktörer, samt aktuella natoförbanden är en grundförutsättning. 

Fakta totalförsvar och beredskapsnivåer

Totalförsvaret utgörs av dels det militära försvaret, dels det civila. Vid höjd beredskap prioriteras totalförsvaret för flera av myndigheterna inom den högre regionala nivån.

Ändrad 2 oktober 2024 16:31

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.