Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

På gemensam front mot gränslös brottslighet

Anställda från olika svenska myndigheter lastar ur en skåpbil

Kustbevakningen var en av många europeiska myndigheter som deltog i insatsen mot gränsöverskridande brottslighet i Östersjöregionen. Foto: Kustbevakningen.

Europeiska myndigheter har åter arbetat på gemensam front mot den gränsöverskridande brottsligheten i Östersjöregionen. Resultatet av höstens insats är flera kilo beslagtagen narkotika, beslag och utmätt gods för 800 000 euro och 57 gripna personer. Den svenska Kustbevakningen deltog i hamnarna i Nynäshamn och Trelleborg.

Operation EMPACT Trident samlar olika myndigheter från tio europeiska länder under ledning av den svenska Polismyndigheten. Den 8-10 oktober genomfördes insatser runt om i Östersjöregionen för att förebygga och stoppa organiserad gränsöverskridande brottslighet, som stöld och smuggling. För svensk del deltog bland annat Tullverket, Kustbevakningen och Kronofogden tillsammans med polisen. I huvudsak genomfördes kontroller i hamnar. Kustbevakningen deltog i Nynäshamn och Trelleborg.

– Myndighetssamverkan höjer kvaliteten och gör oss mer effektiva i kampen mot brottsligheten. Vi får alla tillgång till en större verktygslåda och stödfunktioner från flera håll. I år testade vi på Kustbevakningen också nya arbetsmetoder med drönare som gav ett bra resultat. Personalen från alla myndigheter visade en imponerande uthållighet, det blev långa arbetsdagar på hamnplanen i ösregnet, berättar befälhavare Ulrik, som arbetade i Nynäshamn under insatsen.

Kustbevakningen kontrollerade bland annat en fullpackad skåpbil i Trelleborgs hamn. Sex båtmotorer hittades längst in, några med flera hundra hästkrafter. Efter kontroll kunde några av motorerna bindas till stölder i Sverige. Föraren greps och godset beslagtogs av polisen. Foto: Kustbevakningen.

Fakta om operation EMPACT Trident

  • Ett 20-tal myndigheter i de olika länderna samt Europol har deltagit med personal på plats i Sverige. De svenska myndigheter som deltog var Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden och Kustbevakningen. Insatsen leddes och organiserades via polisens operationscenter i Umeå.
  • Utöver Sverige deltog följande länder i insatsen EMPACT Trident: Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Island.
  • Operation EMPACT Trident ligger inom ramen för prioriteringen organiserade stöldbrott (OPC) i EMPACT 2022+. Denna antogs 2010 av EU för att hantera de viktigaste kriminella hoten mot EU. Insatsen syftar till att förebygga organiserad brottslighet, smuggling och annan gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.

Ändrad 14 oktober 2024 15:21

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.