Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

Samarbete över gränser när nordiska grannländer övade miljöräddning

Köpenhamnsavtalsövning 2024

KBV 312 samövade med norska Kystvakten. Foto: Marcus Månsson

Under september har svenska Kustbevakningen deltagit i två miljöräddningsövningar tillsammans med Norge, Danmark och Finland. Övningarna har genomförts på danskt och finskt vatten inom ramen för Köpehamnsavtalet. Syftet är att kunna hantera större utsläpp eller andra olyckor i våra hav tillsammans.

Varje år över de nordiska länderna upptagning av olja och andra skadliga ämnen till havs på ost- och västkusten. Den första av övningarna skedde utanför finska Hangö, mellan Åbo och Helsingfors. Från Sverige deltog kombinationsfartyget KBV 202 från Gävle med besättning som övade tillsammans med finska gränsbevakningens fartyg Uisko samt passagerarfartyget MV Stella. Övningsmomenten innehöll bland annat sanering av oljeutsläpp till havs, nödbogsering, ship-to-ship transfer, kommunikation mellan enheter och hantering av landnära utsläpp.

– Vi hade riktigt tufft väder inför och delvis under övningen i Finland vilket ledde till en del omplanering, men i stort blev det en lyckad övning, säger Jonathan Sjölund, räddningstjänsthandläggare från Kustbevakningen som deltog i rollen av observatör.

När samma övning kort därefter skulle genomföras på danskt vatten med enheter från Sverige, Norge och Danmark var vädret betydligt bättre. I denna övning deltog övervakningsfartyget KBV 312 från Falkenberg med besättning. Nästa år arrangerar Kustbevakningen båda övningarna i svenska vatten och Jonathan Sjölund har redan påbörjat planeringen:

– Både Köpenhamn Ost- och Köpenhamn Väst-övningen var givande och lärorika för alla besättningar, även om de vädermässiga förutsättningarna skiljde sig åt. Det märks att våra besättningar är proffessionella och duktiga på att samverka med andra nationer. Det är viktigt att fortsatt kontinuerligt öva tillsammans över gränserna för att förbättra vårat samarbete och lära oss av varandra. Sker det ett stort oljeutsläpp utanför våra respektive kuster måste vi kunna hjälpa varandra och samverka på ett bra sätt. Havsmiljön är en gemensam angelägenhet, säger Jonathan Sjölund.

Kustbevakningen hade vid båda övningarna en representant på plats för utvärdering och erfarenhetshantering.

Fakta Köpenhamnsavtalet

Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige har beslutat att gemensamt bekämpa föroreningar av havet. Utsläpp av olja eller andra skadliga ämnen kan utgöra ett allvarligt hot mot den marina miljön, de fem länderna och deras invånares intressen. Genom Köpenhamnsavtalet, som undertecknades 1971, förbinder sig varje land att samverka med de övriga för att skydda havsmiljön när den är hotad – oavsett vilket av länderna hotet berör. Avtalet gäller för ländernas inre vatten, territorialhav och andra vattenområden innanför respektive fiskegräns, kontinentalsockel och ekonomiska zongräns.

Ändrad 11 oktober 2024 11:06