Hoppa till innehåll
Kustbevakningens logotyp

Samverkan satte käppar i hjulet för ekonomisk brottslighet och fusk i Helsingborg

Kustbevakare kontrollerar utgående lastbärare

Häflten av fordonen som transporterade farligt gods hade brister. Foto: Kustbevakningen.

Kustbevakningen har deltagit i Operation Klöver 4 som genomfördes i Helsingborg 24, 25 och 28 september samt 2 och 3 oktober. Genom samverkan har ett flertal myndigheter tillsammans dragit in 40 841 344 kronor till den svenska statskassan.

Avsikten med Operation Klöver är att bekämpa den kriminella ekonomin och ertappa fusk inom flera branscher, bland annat åkeribranschen. Under Operation Klöver har Kustbevakningen utfört kontroller av lastsäkring och farligt gods i Helsingborgs hamn.

- Genom att samverka med flera myndigheter på plats kan vi göra fler kontroller vilket också leder till att vi upptäcker fler brister. Ett stort problem vi ser är lastbilar som transporterar farligt gods utan att visa eller meddela det innan de kör på en färja. Det finns stora risker om det skulle ske en olycka och farligt gods är inblandat utan att varken rederi eller räddningspersonal är medvetna om det, säger Arvid Tedvik, farligt gods-inspektör på Kustbevakningen.

Tack vare mängden myndighetskontroller i hamnen under Operation Klöver upptäcktes rekordmycket dolt farligt gods som annars hade gått ut till havs obemärkt.

- Vi skrev böter på 68 000 kronor under tre dagar vilket är ett rekord för oss. Men det viktigaste är att vi har hindrat det dolda farliga godset att transporteras vidare till sjöss, säger Arvid Tedvik.

Fakta:

Klöver-operationerna i Helsingborg inleddes 2019 och har under årens lopp vuxit med antalet deltagande myndigheter. I Operation Klöver 4 ingick 14 myndigheter:

Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen Skåne, Migrationsverket, Tullverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogden, Transportstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Helsingborgs stad, Räddningstjänsten Skåne Nordväst, Polismyndigheten, Kustbevakningen samt Jämställdhetsmyndigheten.

Antal, av Kustbevakningen, kontrollerade fordon under OP Klöver: 

Farligt gods
50 kontrollerade fordon varav 25 st hade brister.

Lastsäkring
764 kontrollerade fordon. Av dessa blev 80 fordon hindrade från att åka med färjan på grund av bristfällig lastsäkring.

Ändrad 4 oktober 2024 16:26

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.