Måndagen den 19/8 skärps hanteringen av besättningsbyten

Kustbevakare kontrollerar pass vid gränskontroll ombord på handelsfartyg

Kustbevakningen påminner om att från och med måndag den 19 augusti kommer besättningsbyten som kräver in- och utresekontroll vid annan hamn än de som är upptagna som gränsövergångsställen eller utanför fastställda öppettider, endast i undantagsfall att tillåtas.

Kustbevakningen har, tillsammans med Polismyndigheten, sett ett behov av att förtydliga vad som gäller för passager över en så kallad yttre gräns, enligt den EU-rättsliga och nationella lagstiftningen. Syftet med de nya rutinerna för tillstånd till gränspassage i hamnar som inte utgör gränsövergångsställen, är att säkerställa att vi följer den lagstiftning som finns inom området.

För av- och påmönstrande sjömäns tillstånd till inresa och utresa över en yttre gräns, gäller att dessa endast får göras vid gränsövergångsställen och under fastställda öppettider. Dessa gränsövergångsställen, så kallade Border Crossing Points (BCP), listas på polisens hemsida.

Det krävs särskilda behov för att göra undantag från denna huvudregel.

Det är mycket viktigt att alla besättningsbyten anmäls i ett så tidigt skede som möjligt för besked om tillstånd till gränspassage innan fartyget anlöper hamn.

Avsikten med de nya rutinerna är större förutsägbarhet, effektivare hantering och ökad tydlighet gällande på vilka platser gränspassager får genomföras. Det blir lättare för Polismyndigheten att planera sin gränskontrollverksamhet och patruller och därmed ökar polisens förmåga att på ett korrekt sätt omhänderta gränskontroller för sjötrafiken. EU och Sverige får på så sätt bättre kontroll på in- och utresande över de yttre gränserna.

Gällande lagstiftning

Artiklarna 5.1 och 2 Schengenkodexen- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/399 av den 9 mars 2016 om en unionskodex om gränspassage för personer.

Ändrad 15 augusti 2024 16:01