Utsläpp av diesel i Stavsnäs vinterhamn

Den större mängd diesel som läckte ut natten mot lördag täcker på söndagen ett betydligt mindre område. Det som inte tagits upp av Kustbevakningen dunstar nu snabbt i värmen. Kustbevakningen stannar kvar på platsen så länge behov finns.

Utöver att ta upp diesel har personal från Kustbevakningen avskärmat delar av Stavsnäs vinterhamn samt vikar och sund i anslutning till Ålfiskarholmen med länsor, för att förhindra ytterligare spridning på andra och större områden. Diesel, som är en flyktig oljefraktion, dunstar snabbt i värme, vilket gör att utsläppet inom kort inte kommer att märkas längre.

Viss upptagningsutrustning kommer att ligga kvar de närmaste dagarna, för att därefter återställas. Så länge denna materiel finns kvar, uppmanas sjötrafiken att anpassa fart och hålla avstånd i och intill hamnområdet.

Samverkan har under insatsen skett med i första hand kommunal räddningstjänst och Polismyndigheten samt med Värmdö kommun.

---------------------------------------------------------

Publicerat lördagen 3 augusti, 13:56

Kustbevakningen fortsätter att bekämpa dieseln som nått vattnet i Stavsnäs. Delar av hamnen är inte möjlig att angöra, vikar och sund i anslutning till Ålfiskarholmen är avskärmade med länsor för att förhindra fortsatt spridning.

Ytterligare enheter och personal har anslutit. Kustbevakningen lägger ut länsor för att stänga sund i området och därigenom förhindra fortsatt spridning.

Kustbevakningen uppmanar sjötrafiken i området att hålla avstånd, sänka farten och undvika att trafikera området.

---------------------------------------------------------

Publicerat lördagen 3 augusti, 10:05

Under natten har en större mängd diesel nått vattnet i Stavsnäs vinterhamn. Kustbevakningen och räddningstjänst arbetar på platsen. Utsläppet är stoppat.

Utsläppet kommer från en tankstation i hamnen. Det är inte klarlagt vilken mängd som har läckt ut och nått vattnet. En viss mängd har redan tagits upp, men dieseln, som är en flyktig oljeprodukt, har fått spridning i hela hamnområdet.

Utsläppet rapporterades in av allmänheten sent under fredagskvällen. Kustbevakningen, nådde fram före midnatt och har inlett samverkan med räddingstjänst och polis.

Ytterligare resursförstärkning är att vänta under dagen.

Allmänheten, väg- och båttrafik ombeds hålla avstånd till länsor, fartyg och fordon som arbetar på platsen.

Information om händelsen publiceras på Kustbevakningens webbplats.

Ändrad 4 augusti 2024 12:25

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.