Årsredovisning 2023
Kustbevakningens årsredovisning 2023 beskriver vårt uppdrag och sammanställer förra årets resultat både operativt i verksamheten och finansiellt. Här presenteras några delar av resultatet inom vår miljöräddningstjänst till sjöss och tillsyns- och kontrollverksamhet.
Generaldirektör Lena Lindgren Schelin kommenterar det säkerhetspolitiska läget. Från Generaldirektören har ordet, sida 3 i Kustbevakningens Årsredovisning 2023.
Enskilda oljeutsläpp kan få stor påverkan på havsmiljön
Varje år leder oljeutsläpp till skador på det marina livet och kustmiljöer, där saneringen kan vara både dyr och omfattande.
I oktober 2023 grundstötte skeppet Marco Polo utanför Blekinge och stora mängder olja spriddes över ytan. Stora insatser gjordes för att begränsa spridningen och sanera det som förstörts. Utsläpp av denna magnitud är lyckligtvis relativt ovanligt och sticker därför tydligt ut i statistiken över mängd utsläppt olja. (Marco Polos utsläpp står enskilt för 60 av 63,6 kubikmeter uppskattad volym olja under året.)
Graf över uppskattad volym utsläppt olja, 2016–2023. Från Tabell 1, sida 11 i Kustbevakningens Årsredovisning 2023, samt Tabell 1, sida 19 i Kustbevakningens Årsredovisning 2020.
Trend: ökning av utsläpp av andra skadliga ämnen än mineralolja
Vi ser en förändring i typ av utsläpp, där andelen utsläpp av mineralolja minskar och andelen andra skadliga ämnen ökar. Ökningen av utsläpp av andra skadliga ämnen kan bero på större användning av fossilfria bränslen, och därför transporteras en allt större mängd produkter som används vid tillverkning av dessa bränslen. Bedömningen från föregående år kvarstår också om att de flesta utsläpp av andra skadliga ämnen kommer från tanksköljningar till havs, det vill säga utsläpp av ämnen som fartyg transporterar i sina lasttankar.
Graf över fördelning per utsläppstyp i antal, 2020–2023. Från Tabell 2, sida 11 och graf, sida 12 i Kustbevakningens Årsredovisning 2023.
Flygövervakning viktigt för att upptäcka utsläpp i tidigt skede
Kustbevakningen genomför övervakning till sjöss med både båt och flyg. Störst ytor bevakas av flyg, året om och dygnet runt, i kombination med satellitradarbilder. Kustbevakningens flyg är en effektiv resurs för att verifiera indikationer på utsläpp, som exempelvis kommer från satellitövervakningen. Under 2023 genomförde Kustbevakningen 2 093 timmar flygövervakning längs hela den svenska kusten och över Vänern, Vättern och Mälaren.
Antal timmar genomförd flygövervakning under 2023. Från sida 17 i Kustbevakningens Årsredovisning 2023.
Hög andel upptäckta brister vid kontroll av farligt gods
Sjösäkerhetstillsynen som Kustbevakningen genomför innebär bland annat kontroller av förpackat farligt gods och lastsäkring av gods, som passerar vidare i transportkedjan på hav eller land via hamnar. Kustbevakningen genomför till störst del kontroller vid de hamnar med störst flöden, där risken för att påträffa överträdelser är störst, och i hamnar där konsekvenserna av överträdelser utgör en risk.
Av de objekt som kontrollerades var det hela 45 procent som hade brister, vilket är en ökning från föregående år. Kustbevakningen arbetar metodiskt både självständigt och i samarbete med andra myndigheter för att förhindra och upptäcka brister vid transport av farligt gods. De vanligaste bristerna är brister i lastsäkringen och inkorrekt skyltning/märkning av transporten.
Andel kontroller av farligt gods under 2023 där brister identifieras per kontrollerat objekt. Från Tabell 8, sida 31 i Kustbevakningens Årsredovisning 2023.
Ansträngt säkerhetspolitiskt läge och förstärkt förmåga
Året 2023 har Kustbevakningen navigerat genom ett ansträngt säkerhetspolitiskt läge och en höjd terrorhotnivå. Uppdraget att samverka mellan myndigheter, näringsliv, civilsamhället och befolkningen för att ha ett fortsatt starkt Sverige har varit viktigare än någonsin.
Det har också varit ett år av expansion, med nya kustbevakare och andra roller för förstärkt förmåga. Utbildningsverksamhet och rekrytering pågår för fullt, men ännu har inte satsningen fått genomslag i den operativa verksamheten.