Nato
Sverige är med i Nato sedan mars 2024. Kustbevakningen berörs i flera delar, framför allt eftersom det civila beredskapsarbetet inom Nato tydligt bidrar till alliansens kollektiva försvarsförmåga. Natomedlemskapet stärker Sveriges säkerhet, det är en angelägenhet för hela samhället. Som medlem medverkar vi till att stärka säkerheten och skydda hela alliansen mot alla typer av hot.
De svenska anpassningarna av Natos civila beredskapsstrukturer, sker i samma struktur som de redan befintliga civila delarna i totalförsvaret. Det innebär att arbetet med att stärka Kustbevakningens roll i totalförsvaret samtidigt gör att vi uppfyller våra åtaganden som Natomedlemskapet för med sig.
Liksom arbetet med att stärka det svenska totalförsvaret, för också medlemskapet i Nato med sig ständiga åtgärder för förbättring och anpassning efter de krav som ställs på myndigheterna. I grunden handlar det om att kunna upprätthålla nödvändiga samhällsfunktioner som tillgång till mat och vatten, vård, transporter, energi och kommunikation.
Natoanslutningen i praktiken
För Kustbevakningen innebär Natomedlemskapet
- att säkerställa sambands- och kommunikationssystem
- att hantera ett ökat ärendeflöde och Natoklassificerade handlingar
- fler övningar, med andra civila myndigheter och med Försvarsmakten
- fler begäran av biträden, framför allt till Polismyndigheten
- att vi i förhållande till våra nordiska grannar behöver öva tillsammans och identifiera brister i samordning och kommunikation.
Den nordiska dimensionen är viktig i sammanhanget. Den handlar om ett sammanhängande geografiskt område i Natos nordöstra delar, med närhet till Arktis och Ryssland. Övning, samordning och kommunikation med våra grannländer är därför förmågehöjande.
Värdlandsstöd
Värdlandsstöd innefattar alla åtgärder, från förberedande planering till hantering, i syfte att så effektivt som möjligt vid samhällsstörningar i fred och i krig ta emot stöd från annan stat eller organisation. Det kan till exempel handla om transitering av stöd genom en stat till en annan mottagande stat. Både civil och militär verksamhet ingår. Värdlandsstöd kan även genomföras i ordinarie verksamhet, till exempel vid övningar.
Fakta om Nato
- Atlantpakten, mer känd som Nato (North Atlantic Treaty Organization), grundades år 1949.
- Nato är en mellanstatlig organisation som består av både en politisk och en militär del i syfte bevara freden i det nordatlantiska området genom att avskräcka från väpnade angrepp mot alliansens medlemmar.
- Om en medlemsstat blir anfallen ska Nato kollektivt komma till dess försvar inom det nordatlantiska området.
- Natos kärnuppgifter utgörs av avskräckning och kollektivt försvar, civilt och militärt krisförebyggande och krishantering samt säkerhetssamarbete.
- Organisationen har 31 medlemsländer sedan april 2023, då Finland anslöts. Sverige är det 32 medlemslandet.
- Det kollektiva försvaret utgör fortfarande grunden för Nato.
- Sverige har samarbetat med Nato sedan 1990-talet.