Kustbevakningens insatser vid EU:s yttre gräns
Kustbevakningen är på plats i Medelhavet i samarbete med Polismyndigheten. Under vinterhalvåret 2024/25 arbetar vi från ribbåten KBV 475.
På uppdrag av Frontex deltar Kustbevakningen årligen i EU-ledda insatser för att bevaka Europas yttre gräns, förhindra smuggling och rädda liv.
Sverige ingår i Schengensamarbetet med fri rörlighet mellan medlemsländerna. Detta innebär att andra medlemsländers yttre gräns i förlängningen även är Sveriges och vice versa.
Genom Schengensamarbetet har Sverige förbundit sig att bidra med personal och utrustning för att upprätthålla Schengens yttre gräns om behovet är större än vad ett enskilt medlemsland kan hantera själv.
Under de senaste åren har den svenska Kustbevakningen stöttat våra italienska kollegor vid Schengens yttre sydliga gräns som haft en kraftig ökning av migranter som kommit över Medelhavet. Foto: Kustbevakningen.
Frontex enhetliga gränskontroller
Kontrollen av EU:s och Schengens yttre gränser är viktig för att möjliggöra den fria rörligheten av personer, varor och tjänster innanför gränserna. Varje medlemsland ansvarar för att kontrollera sina egna gränser, men den gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex, ska bidra till att samtliga länder har enhetliga gränskontroller. Frontex kan bistå med förmedling av utrustning och specialutbildad gränspersonal, samt samordnar insatser vid de yttre luft-, sjö- och landgränserna.
Frontex bildades 2005 och har huvudkontor i Warszawa, Polen.
Frontex huvuduppgifter
- Samordna det operativa samarbetet mellan medlemsländernas förvaltning av de yttre gränserna.
- Bistå med utbildning av nationell gränsbevakningspersonal.
- Genomföra riskanalyser.
- Följa upp utvecklingen inom forskningen som är av betydelse för gränskontrollen.
- Bistå medlemsstaterna i situationer som kräver ökat tekniskt och operativt bistånd.
- Erbjuda stöd till gemensamma insatser för återsändande av personer.
Kustbevakningens insatser för Frontex
Kustbevakningen är en av de svenska myndigheter som deltar för att bevaka EU:s och Schengens yttre gränser. Sedan ett tiotal år tillbaka bidrar vi framför allt med personal och båt i Medelhavet, men vi har vid flera tillfällen också bidragit med flygplan och annan personal som arbetar utsända för Frontex under längre perioder.
Kustbevakningens medarbetare vid Medelhavet arbetar framför allt med gränsövervakning, men även med andra uppgifter som till exempel sjöräddning, miljö- och fiskeriövervakning ingår i våra åtaganden. Insatserna bidrar till att migranters ankomst in i EU sker på ett kontrollerat och regelrätt sätt där asylprocessen kan fullföljas. Våra enheter leds av värdlandets myndigheter och ingår i operationer som koordineras av Frontex.
När Kustbevakningen deltar i Frontex insatser får myndigheten viss ekonomisk ersättning av Frontex.
Den svenska kontaktpunkten för Frontex är Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa. Andra svenska myndigheter som har uppdrag för Frontex är Kriminalvården, Tullverket och Migrationsverket.
Lagar och förordningar som styr våra insatser
- I 10a § förordningen med instruktion för Kustbevakningen (2019:84) anges vår skyldighet att medverka i EU:s operativa samarbete för förvaltningen av Schengenområdets yttre gränser som en del av Kustbevakningens ordinarie uppdrag.
- Förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen gäller som lag i Sverige och tillämpas därför direkt av svenska myndigheter. Förordningen innebär bland annat att medlemsstaterna ska ställa teknisk utrustning och personal med efterfrågad kompetens till förfogande för gemensamma gränsoperationer. Den innehåller även regler om att vi ska vara medvetna om hur situationen ser ut, göra riskbedömningar, analyser och bidra till statistiken över migrationsrörelser, gränspassager och gränsöverskridande brottslighet. I förordningen finns också bestämmelser om informationsutbyte (EUROSUR) och utvärderingar av arbetet.
- De internationella sjölagar som reglerar sjöräddningsarbetet är främst den internationella konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss, SOLAS, och den internationella sjöräddningskonventionen, SAR.
Kustbevakakningens insatser på Medelhavet, sorterade efter land och årtal
Operation Hermes - Italien
- Kustbevakningen deltog i april 2014 med flyg och i ledningsstaben för operation Hermes i Italien. Syftet var att upptäcka fartyg i sjönöd och bidra till att rädda liv. Kustbevakningens flygplan bistod i elva sjöräddningsincidenter där sammanlagt 1 742 personer kunde räddas.
Operation Triton - Italien
- I mars 2015 deltog Kustbevakningen med flygövervakning som bidrog till att i tid upptäcka de migranter som behövde undsättas så att Frontexoperationens ytenheter och fartygsresurser kunde planeras och ledas så effektivt som möjligt. Totalt bidrog vi med 105 flygtimmar.
I juni till augusti 2015 deltog vi med det större kombinationsfartyget KBV 001. Vårt deltagande sammanföll med en kraftig ökning av antalet flyktingar. Under operationen genomförde vi drygt 1 500 patrulltimmar, tog ombord 5 295 nödställda och deltog i 21 sjöräddningsinsatser. Under den sommaren bidrog myndigheten även med personal vid Frontex ledningsstab i Rom, bland annat med en kommunikatör i funktion som Frontex Field Press Officer. - I april 2016 deltog vi med flyg under april månad. Genom kontinuerlig sjöövervakning för att upptäcka farkoster i Medelhavet kunde flyget bidra med information till sjögående enheter samt agera som sjöräddningsenhet vid behov.
- I maj 2017 deltog vi med flyg och fyra kustbevakningstjänstemän med utgångspunkt i Catania på Sicilien i Italien, samt en sambandsperson i Rom. Uppdraget inriktades primärt mot gränskontroll, inrapportering av fiskefartyg och miljöövervakning. Vår insats bidrog till sjöräddningar av 147 personer och 11 personer greps.
Från och med 1 februari 2018 bytte operationen namn till Themis, med en ny operationsplan.
Under den stora flyktingvågen 2015 gjorde Kustbevakningen betydande insatser. Foto: Kustbevakningen.
Operation Themis – Italien
- Under maj 2018 deltog Kustbevakningens flyg KBV 501 med besättningar för gränsövervakning, med utgångspunkt i Brindisi och med en sambandsperson i Rom. Syftet var att bistå de italienska myndigheterna med gränsövervakning till sjöss, hantering av gränsöverskridande brottslighet till sjöss och att stärka samarbetet inom kustbevakningsaktiviteter för att hantera migrationskrisen i centrala Medelhavet. Totalt genomfördes 115 flygtimmar under uppdraget.
- I november 2020 bidrog Kustbevakningen i Brindisi, Italien, med ett övervakningsflygplan inklusive besättning och en sambandsperson i den internationella ledningscentralen i Rom. Totalt genomfördes 103 flygtimmar under perioden. Flygplanet deltog då i fem sjöräddningsfall och bidrog till att 393 migranter kunde räddas. Vi bidrog också till att fem misstänkta människosmugglare kunde gripas i Italien och att rapportera in observationer kopplat till pågående fiskeriaktiviteter och misstänkta oljeutsläpp.
- Mellan oktober 2022 och april 2023 gjorde Kustbevakningen en insats från Lampedusa i Italien, i samverkan med Sjöpolisen och med en sambandsperson i Rom. Under insatsen var besättningarna till sjöss under 1029 timmar och deltog i 49 sjöräddningar. Insatsen påverkades av att motorerna på båten gick sönder, vilket innebar ett bortfall på fyra veckors operationstid.
- Under vinterhalvåret oktober 2023 till april 2024 har vi åter varit på plats i Lampedusa, Italien. Ribbåten KBV 475, fyra besättningar och en sambandsperson på den internationella ledningscentralen i Rom ingick i insatsen, som genomfördes i nära samarbete med Sjöpolisen i Region Väst som bidragit med två poliser. Totalt genomförde vi 231 patruller och undsatte 1802 migranter under 59 sjöräddningar.
Operationen har under 2024 bytt namn till Italy.
Operation Italy – Italien
- Från den 2 oktober 2024 är Kustbevakningeni samarbete med Sjöpolisen i Region Väst åter på plats i Lampedusa med ribbåten KBV 475, fyra besättningar och sambandsperson i Rom.
De senaste vinterhalvåren har vi arbetat med bas på Lampedusa i Italien, dit många migranter sökt sig de senaste åren. Foto: Kustbevakningen.
Operation Poseidon – Grekland
- 2008 och 2009 deltog vi i insatser med flyg.
- 2015-2017 fanns Kustbevakningen på plats i Lesbos i Grekland, med stöd av en gruppledare i Piraeus, för att hjälpa till att övervaka gränsen mellan Grekland och Turkiet. Initialt bidrog vi från oktober 2015 med utsjöribben KBV 477 som i april 2016 förstärktes med ytterligare en utsjöribb, KBV 476, med besättningar. Uppdraget avslutades i april 2017. 126 sjöräddningsinsatser genomfördes, over 5 300 människor räddades ombord på Kustbevakningens båtar och fler lotsades i land. 23 misstänkta smugglare kunde gripas.
- Mellan juni och augusti 2017 deltog Sverige med kombinationsfartyget KBV 002 med besättning från Kustbevakningen, MSB och polisen. Kustbevakningen hade även en sambandsperson vid Frontex ledningsstab i Rom. Under de första sex veckorna var verksamheten primärt inriktad mot att medverka vid sjöräddningar nära den libyska kusten och fiskekontroller på internationellt vatten. När migranttrafiken från Libyen senare minskade avsevärt ändrades fokus på övervakningen till kontroller av fritidsbåtar som kom med migranter från Grekland och Turkiet. Därutöver övervakades fiskefartyg och fartyg som misstänktes för smuggling av cigaretter och narkotika. 1 795 patrulltimmar och 22 sjöräddningsinsatser genomfördes, 2 374 personer kunde undsättas i samband med SAR och 17 personer greps.
- I november 2019 bidrog Kustbevakningen med flyg för att bistå de grekiska myndigheterna med gränskontrollen till sjöss samt särskild inriktning och förmåga på sjöräddning för att rädda liv till sjöss. Kustbevakningen var en av aktörerna som bidrog till att 214 människor kunde undsättas. Antalet flygtimmar under insatsen var 91.
- Från oktober 2020 till maj 2021 pågick en insats från Chios i Grekland, med en utsjöribb, fyra besättningar och en sambandsperson vid ledningscentralen i Aten. Deltagandet genomfördes i nära samarbete med Sjöpolisen där alla befattningar tillsattes av båda myndigheterna. Uppdrag utfördes trots omfattande logistikutmaningar som jordbävning och tsunamivarningar i området som resulterade i evakuering och återkommande nedstängningar samt karantänskrav på personalen med anledning av Covid-19. Övervakningen bidrog till att Grekland kunde upprätthålla en uppdaterad sjölägesbild i området och till EFCA:s lägesbild av fiske kring Medelhavet genom de fiskeobservationer som rapporterades.
- Mellan november 2021 och mars 2022 deltog Kustbevakningen i en insats från Kalamata i Grekland med utsjöbevakningsfartyget KBV 201 med två besättningar. En sambandsperson placerades även i den internationella ledningscentralen i Aten. Under perioden var besättningarna till sjöss under 2 149 timmar och deltog i två sjöräddningar.
En svensk kustbevakare på väg mot nödställda i Medelhavet. Foto: Kustbevakningen.
Operation Aegan – Grekland
- I mars 2020 beslutade Frontex om en ”rapid border intervention” efter att Grekland skickat in en begäran om hjälp efter en mycket stor ökning av belastningen på de yttre gränserna mot Turkiet och Kustbevakningen erbjöd då att hjälpa till med flygövervakning. Under förberedelsearbetet, med personal på plats i Grekland, inträffade den första nedstängningen av Grekland på grund av Covid-19 och erbjudandet drogs tillbaka eftersom de logistiska förutsättningar inte gick att säkerställa.